Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Januari 2011januari 2011

Nieuwsbrief Januari 2011

Griepseizoen van start
Uit de registratie van de NIVEL peilstation huisartsen en de Grote Griep Meting (GGM) blijkt dat het influenzaseizoen van start is. Hoewel eind december het aantal door de peilstation huisartsen geregistreerde influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) nog onder het epidemisch niveau was (namelijk < 5.1/10.000 inwoners), wijst de Grote Griep Meting wel op meer griepgevallen.
De tot nu toe getypeerde influenza-isolaten bestaan voor de helft uit het Influenza type A H1N1 (“mexicaanse griep”) virus en voor de andere helft uit Influenza type B virus. De geïsoleerde virussen komen goed overeen met de in het griepvaccin opgenomen stammen.

In de regio Nijmegen zijn eind december twee kinderen zonder onderliggend lijden van
respectievelijk 4 en 11 jaar overleden aan complicaties tengevolge van influenza A(H1N1) 2009. Er is geen epidemiologisch verband tussen de twee sterfgevallen. Overigens is ook een fataleinfluenza B-casus gemeld van een jonge adolescent. Deze patiënt was gezien medische voorgeschiedenis en leeftijd niet gevaccineerd. Dit laatste geval relativeert het beeld van een extra gevaarlijk H1N1-virus. Sterfgevallen door influenza treden elk griepseizoen op, ook bij personen zonder verhoogd risico.

Bron: Influenza-nieuwsbrief 7 januari 2011
(www.influenza-centrum.nl)

Indien u diagnostiek wilt verrichten naar influenza, kunt u hiervoor een keel/neus uitstrijk maken m.b.v. het virustransportmedium-setje van het CBSL; De test wordt momenteel minimaal 3x/week uitgevoerd op ons laboratorium.

Nieuwe test voor bacteriële vaginose
Zoals u wellicht bekend heeft het CBSL afgelopen jaar onderzoek gedaan naar een nieuwe test om bacteriële vaginose aan te tonen. Wij hebben de deelnemende huisartsen op de hoogte gehouden van de studie door middel van nieuwsbrieven. De studie is succesvol verlopen en we kunnen de nieuwe test dan ook vanaf begin 2011 in de routine diagnostiek aanbieden.

Fluor vaginalis is het meest voorkomende gynaecologische probleem in de huisartsenpraktijk. Naast de SOA’s die fluor-klachten kunnen veroorzaken zijn infecties met C. albicans en bacteriële vaginose de belangrijkste oorzaken van fluor vaginalis.

Bacteriële vaginose is een laboratoriumdiagnose bij uitstek, waarbij de normale vaginale flora, met voornamelijk lactobacillen is verstoord door overgroei met Gardnerella vaginalis en andere anaerobe, vaak moeilijk kweekbare, microorganismen (Atopobium, Megasphera). De verhouding waarin de bacteriën voorkomen bepaalt of er sprake is van bacteriële vaginose.
De nieuwe test is een PCR-test. U kunt de diagnostiek afnemen met hetzelfde setje als waarmee de Chlamydia test wordt afgenomen. Daarnaast blijft het van belang ook een banale genitaal kweek (stuart-medium) in te sturen, omdat ook ‘gewone’ pathogenen als gisten en bv. hemolytische streptococcen fluorklachten kunnen veroorzaken.

Aanpassing CBSL aanvraagformulier
Door het introduceren van de test voor bacteriële vaginose heeft een aanpassing van ons aanvraagformulier plaatsgevonden. Binnenkort vindt u alle kweek en PCR testen op de voorzijde van het CBSL-formulier, alle serologie/immunologie testen op de achterzijde.
De huisartsen die gebruik maken van hun eigen aanvraagformulier vragen we vriendelijk de nieuwe test toe te voegen en hun eigen formulier te checken op actualiteit van het CBSL-formulier versie januari 2011.

Terug naar home